obrotomierz 601

Trabantowa mechanika

Moderator: Mod Team

Awatar użytkownika
RemkoK
Posty: 180
Rejestracja: 2017-10-26, 20:20
Lokalizacja: Jasło

Re: obrotomierz 601

Post autor: RemkoK » 2018-01-21, 21:13

Dla wszystkich zainteresowanych, znalazłem ciekawą propozycję w przystępnej cenie. Obrotomierz dedykowany między innymi do dwucylindrowego dwutakta. Zestaw do samodzielnego montażu, także frajda gwarantowana ;) Przeraża mnie tylko 8 centymetrowy rozmiar diodo-blatu...

Klik>https://sklep.avt.pl/avt2711.html
Znów wędrujemy ciepłym krajem,
malachitową łąką morza.
Ptaki powrotne umierają
wśród pomarańczy na rozdrożach...

eda90
Posty: 224
Rejestracja: 2017-03-19, 18:40
Lokalizacja: Poznań

Re: obrotomierz 601

Post autor: eda90 » 2018-01-21, 22:49

Diody zawsze możesz wylutować i dac jakkolwiek inaczej np w licznik zaadaptować ciekawe jak by to wygladalo

Awatar użytkownika
RemkoK
Posty: 180
Rejestracja: 2017-10-26, 20:20
Lokalizacja: Jasło

Re: obrotomierz 601

Post autor: RemkoK » 2018-01-23, 00:26

Myślałem o tym dzisiaj, zabawy byłoby trochę - uzbierałaby się spora wiązka kabelków. Ale tak jak zauważyłaś efekt mógłby okazać się ciekawy (o ile w nocy diody zbytnio by nie raziły)
Znów wędrujemy ciepłym krajem,
malachitową łąką morza.
Ptaki powrotne umierają
wśród pomarańczy na rozdrożach...

Awatar użytkownika
J.J.
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1457
Rejestracja: 2011-03-05, 11:33
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: obrotomierz 601

Post autor: J.J. » 2018-01-23, 08:33

a nie lepiej przerobić ekonomizer :) ?
TrojmiastoKlasycznie.pl
trabant.trojmiasto.pl

DrogąDoRaju - Trabant, Wartburg, Simson, Mify i Qek

Damian88
Posty: 165
Rejestracja: 2016-11-16, 19:12
Lokalizacja: PGN

Re: obrotomierz 601

Post autor: Damian88 » 2018-01-23, 09:34

Fakt,najlepiej 13-to diodowy i domalować mu cyferki na blat. Już gdzieś mi to w necie migneło :D

Awatar użytkownika
J.J.
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 1457
Rejestracja: 2011-03-05, 11:33
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: obrotomierz 601

Post autor: J.J. » 2018-01-23, 09:42

jak ktoś ogarnia temat elektroniki to bez problemu to zrobi.
Pisze tak bo kumpel sobie przerobił :D
ja zawsze chciałem do polówki wykorzystać wskaźnik z ekonomizerem od 353
w sumie w burku tez byłaby to spoko opcja
TrojmiastoKlasycznie.pl
trabant.trojmiasto.pl

DrogąDoRaju - Trabant, Wartburg, Simson, Mify i Qek

Awatar użytkownika
RemkoK
Posty: 180
Rejestracja: 2017-10-26, 20:20
Lokalizacja: Jasło

Re: obrotomierz 601

Post autor: RemkoK » 2018-01-23, 12:12

J.J. pisze:
2018-01-23, 08:33
a nie lepiej przerobić ekonomizer :) ?
Tych diod jest trochę, czarno widzę upchanie ich ekonomizerze. Ale można byłoby zrobić pierścień z diod po zewnątrz ekonomizera, tylko problem pojawia się z ich obudowaniem.
Znów wędrujemy ciepłym krajem,
malachitową łąką morza.
Ptaki powrotne umierają
wśród pomarańczy na rozdrożach...

Damian88
Posty: 165
Rejestracja: 2016-11-16, 19:12
Lokalizacja: PGN

Re: obrotomierz 601

Post autor: Damian88 » 2018-01-24, 18:24

Hmm a np obudowa predkościomierza, po obwodzie obrotomierz a w środku ekonomizer, blat byś spokojnie z pleksi wyrzeźbił

Awatar użytkownika
RemkoK
Posty: 180
Rejestracja: 2017-10-26, 20:20
Lokalizacja: Jasło

Re: obrotomierz 601

Post autor: RemkoK » 2018-01-29, 21:49

Też myślałem aby dokupić budkę od licznika i z prawej strony zrobić, ale bez ingerencji w oryginał nie da rady. Dodatkowa budka włazi na radio i ekonomizer. Gdyby ktoś dysponował deską do poświęceń na przeróbki, to można byłoby puścić wodze fantazji i poszaleć... Taki obrotomierz diodowy w budce licznikowej i z logiem S po środku cyferblatu wyglądałby oryginalnie, przesunąć deko ekonomizer, dodać jeszcze wskaźnik poziomu paliwa (radio zrobić luzem i dać pasażerowi na kolana :P ). Znalazłem jeszcze jedną ofertę, bez przeróbek i jeśli się nie mylę da się podłączyć pod alternator >>>http://allegro.pl/wskaznik-obrotomierz- ... 54968.html
Znów wędrujemy ciepłym krajem,
malachitową łąką morza.
Ptaki powrotne umierają
wśród pomarańczy na rozdrożach...

Mihó
Posty: 91
Rejestracja: 2014-07-15, 23:02
Lokalizacja: PO

Re: obrotomierz 601

Post autor: Mihó » 2018-01-30, 16:49

Jesteś pewien, że na alternatorze jest wyjście na obrotomierz ? Z reguły takie alternatory dawali tylko do aut z silnikiem Diesla
Trabant 1.1 Universal
Vectra B 1.8 >500kkm
Pontiac Trans Sport 3.8
Opel Corsa GSI

Awatar użytkownika
RemkoK
Posty: 180
Rejestracja: 2017-10-26, 20:20
Lokalizacja: Jasło

Re: obrotomierz 601

Post autor: RemkoK » 2018-01-30, 21:38

Z tego co tam po angielsku z grubsza napisali to aby sprawdzić w instrukcji samochodu umiejscowienie portu obrotomierza, podciśnienia i/ lub ładowania.Z tego opisu wywnioskowałem, że sygnał można zaczerpnąć z tych trzech źródeł, gdyż obrotomierz dedykowany jest do klasyków. Zadzwonię jeszcze dopytam jegomościa, który to sprzedaje.

Żeby postów nie mnożyć... Dzwoniłem, facet powiedział, że sygnał można podciągnąć z cewki. Zamierzam kupić ten obrotomierz, więc podzielę się wrażeniami...
Znów wędrujemy ciepłym krajem,
malachitową łąką morza.
Ptaki powrotne umierają
wśród pomarańczy na rozdrożach...

Damian88
Posty: 165
Rejestracja: 2016-11-16, 19:12
Lokalizacja: PGN

Re: obrotomierz 601

Post autor: Damian88 » 2018-12-01, 20:16

https://sklep.avt.pl/avt2711.html

Odgrzeję kotleta, może ten układ by zdał egzamin?

przemas601
Posty: 101
Rejestracja: 2011-12-20, 21:16
Lokalizacja: 3-M

Re: obrotomierz 601

Post autor: przemas601 » 2018-12-01, 22:53

Przecież każdy obrotomierz od 4cylindrowca podejdzie pod trabanta. Podłączasz go pod sygnał z cewki i już.

Awatar użytkownika
YuLaS
Klubowicz
Klubowicz
Posty: 903
Rejestracja: 2011-01-06, 11:48
Lokalizacja: Oborniki Wlkp

Re: obrotomierz 601

Post autor: YuLaS » 2018-12-31, 16:14

Dokładnie tak, jak przemas601 pisze. Cewka w 4cyl 4T i 2cyl 2T jest sterowane masą. Schematy są np. tu:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic102895.html

mlodyellow
Posty: 288
Rejestracja: 2011-06-09, 14:24
Lokalizacja: Łódź-Bałuty

Re: obrotomierz 601

Post autor: mlodyellow » 2019-01-14, 12:29

Ja wstawiałem obrotomierz w miejsce ekonomizera. Dociąłem jedynie dwa prostokąty na dwie dodatkowe diody, żeby było równo 10 szt

Tak to wyglądało od frontu (wiem, nie jest za pięknie, ale działało :P tzn działa do dziś :P )
Obrazek


Nie mam niestety zdjęcia gotowego obrotomierza.

Korzystałem z tego schematu

Obrazek

Odpowiedz